Sunday, February 5, 2012

salam maulidur rasul

assalamualaikum wbt sayang-sayang semua !! today's date 05/02/2012 bersamaan dengan 12 Rabiul Awal 1433H. dan juga merupakan hari keputeraan Nabi Muhammad SWT.

disebabkan jatuh pada hari ahad yang memandangkan hari cuti, so esok pon cuti lagi.. yeayy!!


okey meh sini nak share sikit... :)Maulidur Rasul  adalah hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad. Hari ini jatuh pada hari ke-12 bulan Rabiul Awal sempena kelahiran Nabi yang jatuh pada pada Isnin (Dari hadith riwayat Muslim, 8/25), 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571. Baginda adalah Nabi terakhir yang diutus oleh Allah Subhanahu Wataala. Tapak kelahiran baginda pula kini mempunyai satu bangunan kecil yang dikenali sebagai Maulid Nabi.
Setiap tahun pada hari itu, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah Subhanahu Wataala kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.


Kita dapat lihat betapa besarnya kelebihan orang yang memuliakan majlis keputeraan Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam, kerana bila berniat sahaja hendak mengadakan Maulud Nabi, sudah pun dikira mendapat pahala dan dimuliakan. Sememangnya bernazar untuk melakukan sesuatu yang baik merupakan doa dan dikira amal soleh.
Jelas kepada kita bahawa pembalasan Allah Subhanahu Wataala terhadap kebaikan begitu cepat sehinggakan terdetik sahaja di hati hendak berbuat kebaikan, sudah Allah SWT akan memberi pembalasan yang tiada ternilai. Seseorang yang beriman, kuat bersandar kepada Allah, ketika di dalam kesusahan dia tetap tenang dan hatinya hanya mengadu kepada Allah dan mengharapkan pertolongan dan kasih sayang Allah Subhanahu Wataala.
Keberkatan mengadakan Majlis Maulud itu bukan sahaja didapati oleh orang yang mengadakan majlis itu, tetapi seluruh ahli rumah atau orang yang tinggal di tempat itu turut mendapat keberkatannya.


Nabi Muhammad SWT pembela agama sepanjang zaman :) 
jom selawat banyak-banyak jom ... ^__^

gadis penat membebel :: meileinna.mell surat cinta siap pos pada : 12:02 PM
Reactions: 

2 budak comell doakan mell sihat:

cik.blogger on February 5, 2012 at 3:07 PM said... Reply To This Comment

salam maulidur rasul juga....

meileinna.mell on February 5, 2012 at 9:47 PM said... Reply To This Comment

@cik.blogger :)

Post a Comment

 

mellina mell | ingin menempah? just click my name :)